Pestrec mariánsky je mohutný dekoratívny bodliak, ktorý bezpečne rozoznáte podľa ostnato - laločnatých listov s typicky bielym žilkovaním. Kvety majú jasne purpurovú farbu. Jeho domovom je oblasť Stredomoria. V našich zemepisných šírkach sa vo voľnej prírode takmer nevyskytuje, dopestovať si ho vo vlastnej záhrade však nie je problém. Pestrec je vcelku nenáročný na podmienky, najlepšie sa mu však darí na mieste s dostatkom slnka. Pestujeme ho, ako letničku, alebo dvojročnú rastlinu, ktorá zakvitne až druhým rokom. Ako liečivá rastlina je známy už roky. Historické záznamy opisujú jeho účinky už v dobách starého Ríma. Kedysi sa k liečeniu používali listy a koreň, v súčasnosti sú to hlavne semená, plody a listy. Plody sa zbierajú krátko pred dozretím, listy pred úplným rozvinutím, keď sú ešte mladé a zelené. Ani súčasná lekárska veda nepopiera žiaden z liečivých účinkov tohto bodliaka a tak si bežne v lekárňach môžete zakúpiť čaje, tinktúry, oleje, kapsle či tablety z pestreca.
Dominantné postavenie tejto rastliny medzi liečivými bylinami potvrdzujú mnohé štúdie. Vďaka silnému blahodarnému účinku na pečeň doslova liek k nezaplateniu. V čom je jeho sila? Pestrec mariánsky je jedným z najlepšie preverených prírodných liekov na choroby a regeneráciu pečene. Vďačí za to látke menom silymarín, pokladanej za najefektívnejšiu, čo sa týka obnovy pečeňového tkaniva. Táto látka je ešte silnejšia, ako vitamíny C a E. Cirhóza (tvrdnutie) pečene je nočnou morou každého človeka, holdujúcemu alkoholickým nápojom. Bez komplexu bioflavonoidov, vytvárajúcich látku silymarín, by bola liečba cirhózy takmer nemožná. Účinky silymarínu sú také výrazné, že sa úspešne používa dokonca aj na regeneráciu silne poškodenej pečene u drogovo závislých. Lieči sa ním tiež takzvaná tučná pečeň, následky infekčných zápalov (žltačka) a podobne. Popísať všetky liečivé účinky Pestreca mariánskeho by zabralo mnoho riadkov, predstavme si ich teda v skratke:
- detoxikuje a posilňuje pečeň
- znižuje cholesterol
- zlepšuje trávenie
- napravuje sliznicu maternice
- chráni žily a cievy
- bojuje proti infekčnej mononukleóze
- preukázateľne odstraňuje následky chemoterapie
- pomáha proti nízkemu tlaku
- používa sa pri otravách jedmi najrôznejších druhov, vrátane otravy hubami
- zbavuje pečeň chemických prímesí a toxických látok z potravín
- chráni pečeň pred škodlivými účinkami z užívania farmaceutických liekov
- je obrovským prínosom pri boji proti migréne, závratom, depresiám, astme, alergiám, ale aj nevoľnostiam počas cestovania
Pestrec mariánsky obsahuje: Plody (semená) obsahujú asi 27% bielkovín a 30% jedlého oleja (kyselina linolová, olejová a nenasýtené mastné kyseliny), tyramín, histamín, aminokyseliny, cukry, quercetín a vitamín E (500 až 800mg/kg).
Upozornenie: Nie je vhodný pre deti a tehotné ženy a kojacim ženám, ľuďom s vysokým krvným tlakom a závažnými srdcovými chorobami. Neprekračujte odporúčané denné dávkovanie. Nepoužívať ako náhradu rozmanitej stravy. Ukladať mimo dosahu detí. Skladovať v suchu a chlade. Tradičný rastlinný liek určený na indikácie overené výhradne dlhodobým používaním