Kurkuma je vhodnou prevenciou cukrovky a môže pomáhať aj v boji proti obezite. V minulosti pritom vedci zistili, že kurkuma obsahuje látky účinkujúce ako prevencia rakoviny a ochorenia srdca a ciev. rčite ste už počuli o tom, že by ste mali jesť farebné potraviny. Nielen preto, že vyzerajú dobre na tanieri, ale najmä pre ich antioxidačné účinky.
Za svoj liečivý efekt vďačí kurkuma oranžovo zafarbenému oleju menom kurkumín. Je považovaná za prostriedok posilňujúci funkciu vnútorných orgánov (hlavne žalúdok, pečeň, obličky a žlčník), čistí krv, chráni kožu pred negatívnymi vplyvmi a vďaka obsahu antioxidantov chráni telo tiež pred voľnými radikálmi. Prospieva aj diabetikom, pretože harmonizuje hladinu cukru v krvi. Obklady s obsahom kurkumy pomáhajú mierniť opuchy, pomliaždeniny, zápaly kĺbov (najmä v ramenách, kolenách a lakťoch) a reumatickú artritídu.
Už niekoľko tisícročí sa využíva v indickej ajurvéde k liečbe rôznych chorôb – od zažívacích problémov až po liečbu zákernej rakoviny.
Obmedziť príjem kurkumy by mali ľudia sa žlčovými kameňmi, žltačkou, tehotné ženy a ľudia trpiaci na prekyslenie žalúdka. Ak povaríme koreň z kurkumy, získame liečivý odvar (používame na pleť).
Kurkumový odvar pomáha odstraňovať parazity, chráni pleť pred akné a kožnými chorobami, podporuje tvorbu kolagénu a prispieva tak k zdravému vzhľadu pokožky. Kurkuma svojou vôňou pripomína zázvor a tiež trochu pomaranč. Pre svoju výraznú, sýto žltú farbu je využívaná ako potravinárske farbivo do tukov, syrov, likérov a pod.